پس از شکلگیری بیت کوین توسط خالق آن یعنی ساتوشی ناکاموتو، آلت کوینها نیز یکی پس از دیگری به وجود آمدند. افراد زیادی هر روزه به بررسی وضعیت بازار ارزهای دیجیتال میپردازند و با بررسی پروژهها از نظر بنیادی یا تکنیکال، وضعیت آنها را از نظر ارزندگی قیمت بررسی میکنند. طبیعتا در هر بازاری یک سری اصول و قراردادها وجود دارد که افراد باید به تبعیت از آنها، به بررسی بازار بپردازند. جفت ارزهای دیجیتال یکی از پایهایترین قراردادهای موجود در بازار ارزهای دیجیتال هستند که در آن افراد با بررسی وضعیت یک ارز دیجیتال نسبت به یک ارز فیات و یا حتی ارز دیجیتالی دیگر میتوانند شرایط بازار رمزارز مورد نظر را درک و بررسی کنند. در این مطلب از مجله رسا قصد داریم تا به این موضوع بپردازیم که جفت ارز دیجیتال چیست و چه کاربردهایی دارد. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
جفت ارز دیجیتال چیست؟
در حقیقت هدف از ایجاد جفت ارز یا همان Currency Pair در تمامی بازارهای مالی، سهولت در انجام معاملات است. این موضوع در بازار ارزهای دیجیتال با سایر بازارها تفاوتی نداشته و شاهد انواع متفاوتی از جفت ارزها در این بازار هستیم. اگر بخواهیم به زبان ساده به تعریف جفت ارز دیجیتال بپردازیم باید گفت که جفت ارز دیجیتال شامل نگارش پشت سرهم نماد دو ارز دیجیتال است که قابلیت تبدیل آنها به یکدیگر وجود دارد.
پس اگر به طور مثال بخواهیم جفت ارز مربوط به دو ارز دیجیتال بیت کوین با نماد (BTC) و ارز دیجیتال تتر با نماد (USDT) را در نظر بگیریم میتوانیم با نوشتن پشت سر هم این دو نماد به جفت ارز دیجیتال این دو نماد برسیم. در این مثال جفت ارز دیجیتال به صورت BTCUSDT نوشته میشود. البته این نوع نگارش، تنها روش نگارش جفت ارزهای دیجیتال نبوده و میتوان نماد فوقالذکر را به صورت BTC/USDT و یا BTC-USDT نیز نوشت که تمامی این روشها همگی یکسان بوده و معنی متفاوتی ندارند.
توجه به این نکته بسیار مهم است که جابجا شدن طرفهای یک جفت ارز دیجیتال با هم میتواند به کل مفهوم منتقل شده را دستخوش تغییر کند. اگر بخواهیم بیشتر به این موضوع بپردازیم باید گفت که وقتی به جفت ارز BTCUSDT اشاره میکنیم، نماد سمت چپ یعنی بیت کوین ارز پایه یا Base Currency و نماد سمت راست Quote Currency نامیده میشود. در حقیقت این ارز پایه است که تمامی مفهوم را منتقل میکند. در همین مثال، وقتی در جفت ارز BTCUSDT خرید انجام میدهیم یعنی هزینه خرید بیت کوین را با رمزارز تتر پرداخت میکنیم و وقتی در همین جفت ارز اقدام به باز کردن یک معامله فروش میکنیم، یعنی با فروش بیت کوین، تتر دریافت میکنیم.
کاربردهای جفت ارز دیجیتال چیست؟
تا اینجای کار متوجه شدیم که جفت ارز دیجیتال چیست اما موضوع مهمتر این است که جفت ارزدیجیتال چه کاربردهای دیگری دارد. در جواب باید گفت در مواقعی، استفاده هوشمندانه از جفت ارزهای دیجیتال میتواند باعث کاهش تعداد معاملات و در ادامه کاهش کارمزد پرداختی شود که برای تریدرها از اهمیت بالایی برخوردار است.
این موضوع را با یک مثال ذکر میکنیم تا درک آن آسانتر باشد. فکر کنید قصد دارید تا مقداری ارز دیجیتال سولانا خریداری کنید. در هر صورت تفاوتی ندارد که خرید خود را با چه جفت ارزی انجام میدهید چرا که در نهایت به مقدار مشخصی از این رمزارز دست پیدا خواهید کرد؛ اما فرض کنید که قصد دارید تا ارز دیجیتال سولانا خود را به فروش رسانده و همزمان با تحلیلهای انجام گرفته تصور میکنید که بیت کوین پتانسیل خوبی برای رشد دارد.
در این حالت دو راه پیش رو دارید. راه اول به فروش رساندن ارز دیجیتال سولانا با استفاده از جفت ارز SOLUSDT و تبدیل آن به تتر است و سپس خرید بیت کوین با استفاده از جفت ارز BTCUSDT. در این صورت به مقدار مشخصی از بیت کوین که قصد خرید آن را داشتید با ۲ معامله دست یافتید؛ اما با استفاده هوشمندانه از جفت ارزهای دیجیتال میتوانید تعداد معاملات خود را کاهش دهید. برای نمونه در همین مثال کافیست تا بجای استفاده از جفت ارز SOLUSDT از جفت ارز BTCSOL استفاده کنید؛ یعنی هزینه خرید بیت کوین را با استفاده از کوینهای سولانا پرداخت کنید. به همین سادگی میتوانید در پرداخت کارمزد معاملات صرفه جویی زیادی داشته باشید.
یکی دیگر از روشهای کسب سود از بازار ارزهای دیجیتال استفاده از فرصتهای آربیتراژی است. همچنین توجه داشته باشید که پرداختن به موضوع آربیتراژ یک روش حرفهای بوده و استفاده از آن توسط افراد مبتدی چندان توصیه نمیشود. در بازار ارزهای دیجیتال تقریبا تمامی ارزهای دیجیتال با بیت کوین همبستگی بالایی دارند؛ اما فرصتهای آربیتراژی در مواقعی به وجود میآیند که این همبستگی کاهش پیدا کند. این کاهش بیشتر در رمزارزهایی به وجود میآید که حجم معاملاتی پایینی داشته باشند. این موضوع مخصوصا در صرافیهایی که افراد زیادی از آن استفاده نمیکنند تشدید هم میشود.
جفت ارز استیبل کوین
تا اینجای کار با برخی از کاربردهای جفت ارزهای دیجیتال آشنا شدیم اما اگر به مثالهای فوق الذکر دقت کرده باشید متوجه میشوید که در اکثر جفت ارزها در یک طرف شاهد استفاده از رمزارز تتر هستیم. تتر در حقیقت یک استیبل کوین بوده که بهواسطه پشتوانه دلار آمریکا، همیشه ارزشی برابر با یک دلار آمریکا دارد و نوسانات قابل توجهی ندارد. در کنار تتر، استیبل کوینهایی نیز وجود دارند که به واسطه پشتوانه دلاری، فلزات گرانبها و… همواره ارزش ثابتی دارند.
دلیل استفاده زیاد از استیبل کوینهایی مانند تتر در جفت ارزهای دیجیتال بیشتر مربوط به همین ارزش ثابت آنها است. در حقیقت به دلیل نوسانات شدید ارزهای دیجیتال نظیر دوج کوین، همواره افراد فعال در این حوزه برای حفظ سودهای به دست آمده و یا مصون ماندن از نوسانات شدید اقدام به تبدیل داراییهای خود به استیبل کوینها میکنند. در همین راستا استفاده از استیبل کوینهایی مانند تتر در سمت راست جفت ارز دیجیتال به نوعی تبدیل به یک استاندارد شده و بیشتر افراد برای بررسی وضعیت یک ارز دیجیتال اقدام به بررسی وضعیت آن نسبت به استیبل کوین تتر میکنند.
کلام پایانی
در مطلب جفت ارز دیجیتال چیست و چه کاربردهایی دارد، سعی داشتیم به طور کامل به پوشش تمامی موارد پیرامون این دو سوال بپردازیم. با اینکه جفت ارزهای دیجیتال یک موضوع پایهای هنگام فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال است اما داشتن درک صحیحی از آن میتواند بسیار کارساز باشد. همچنین همانطور که اشاره شد استفاده هوشمندانه از مفهوم پشت جفت ارزهای دیجیتال میتواند در نهایت منجر به صرفه جویی در زمان و هزینه کارمزد پرداختی به مقدار قابل توجهی شود. در پایان میتوانید نظر خود را درباره این مطلب با ما و سایر مخاطبان مجله خبری رسا به اشتراک بگذارید.