لنت ترمز نه تنها یکی از مهمترین قطعات مصرفی در هر خودرو محسوب میشود، بلکه یکی از حیاتیترین اجزای سیستم ترمز خودرو نیز به شمار میرود. به همین دلیل اهمیت زیادی دارد که رانندگان هم اطلاعات کافی از لنت ترمز خودرو داشته باشند و هم بدانند که چه نوع لنت ترمزی برای چه نوع خودرویی مناسب است. برای این منظور قصد داریم تا به معرفی و بررسی انواع لنت ترمز خودرو بپردازیم.
لنت ترمز انواع و برندهای گوناگونی دارد که هم عملکرد و هم قیمتهای آنها با یکدیگر متفاوت هستند. انتخاب یک لنت ترمز مناسب و مرغوب تأثیر بسزایی روی عملکرد ترمز خودروی شما و در نتیجه بهبود سطح ایمنی آن خواهد داشت. این قطعه کوچک و به ظاهر ساده نیاز به بررسی و بازدیدهای منظم نیز دارد چون در صورت آسیب دیدن و تمام شدن میتواند به دیگر اجزای سیستم ترمز آسیب بزند. در ادامه همراه ما باشید تا انواع لنت ترمز و مشخصات آنها را بررسی کنیم.
لنت ترمز چیست؟
لنت ترمز یا Brake Pad قطعهای است که درون کالیپر ترمز خودروها قرار میگیرد. وقتی که لنت ترمز خریداری میکنید، متوجه خواهید شد که در هر بسته بندی یک جفت لنت ترمز قرار دارد. جفت بودن لنت ترمز درون بسته بندی به این دلیل است که در هر چرخ خودرو و در هر یک از کالیپرها باید دو عدد لنت قرار بگیرند. پس یک خودرو در سرویس کامل لنت ترمز به 8 عدد لنت نیاز خواهد داشت.
لنت ترمز معمولاً ابعادی به اندازه کف دست دارد و هرچه خودروی بزرگتر با کالیپرهای بزرگتری داشته باشید ابعاد لنت ترمز نیز بزرگتر خواهد شد. برای مثال لنت ترمز دوچرخه به اندازه یک سکه است اما لنت ترمز یک پورشه کاین ابعادی بزرگتر از یک پاور بانک ۲۰ هزار میلی آمپری دارد. لنت ترمز از مواد گوناگونی ساخته میشود که هر یک معایب و مزایای خود را دارند. در بخش انواع لنت به بررسی انواع مختلف لنت و مشخصات آنها خواهیم پرداخت.
نحوه عملکرد لنت خودرو
برای دانستن ارزش لنت ترمز باید بدانید که لنت ترمز چگونه کار میکند. لنت ترمز درون کالیپر ترمز نصب میشود. در پشت لنت پیستون ترمز قرار دارد که بسته به نوع خودرو میتواند یک یا چند عدد باشد. خودروهای سریع و قدرتمند معمولاً دارای کالیپرهای چند پیستونه هستند اما در خودروهای معمولی در هر کالیپر تنها یک پیستون وجود دارد. سطح لنت نیز به سمت دیسک ترمز قرار میگیرد.
هنگامی که راننده ترمز میکند پیستون ترمز، لنت را حرکت داده و به سمت دیسک فشار میدهد. سطح لنت از موادی تشکیل شده است که اصطکاک بسیار بالایی را با دیسک ایجاد میکنند. این اصطکاک و مقاومت ناشی از فشار میتواند سرعت دیسک را کاهش دهد که این مسئله در نهایت به کاهش سرعت خودرو منجر میشود.
نکتهای که اهمیت دارد این است که در هنگام ترمز گیری لنت بخشی از سطح خود را از دست میدهد و این به مرور باعث کاهش ضخامت لنت ترمز میشود. دلیل اینکه لنت قطعهای دائمی نیست و مصرفی به شمار میرود همین تحلیل رفتن و نازک شدن سطح آن در طی زمان است. البته سرعت این روند به عوامل زیادی مانند نحوه رانندگی، کیفیت لنت و نوع سیستم ترمز بستگی دارد و به همین دلیل نمیتوان مانند دیگر قطعات مصرفی کیلومتر خاصی را برای تعویض لنت ترمز عنوان کرد. برای مثال اگر خودرویی مدام در اتوبانها حرکت کند و کمتر ترمز گیری داشته باشد لنتهای آن عمر زیادی خواهند داشت اما اگر با خودرویتان در شهر رانندگی میکنید و ترمزهای شدید نیز میگیرید، لنتها میتوانند بسیار زود تمام شوند.
انواع لنت خودرو کدام اند؟
انواع لنت ترمز در بازار وجود دارد که هر یک کارایی و مشخصات مخصوص به خود را دارند. به طور کلی چهار نوع لنت ترمز در بازار وجود دارد که با نامهای نیمه فلزی، سرامیکی، کم فلز بدون آزبست و بدون آزبست ارگانیکی شناخته میشوند. در ادامه به معرفی و بررسی انواع لنت ترمز میپردازیم:
لنت ترمز نیمه فلزی (Semi-Metalic)
لنتهای ترمز نیمه فلزی حاوی ۳۰ الی ۶۵ درصد ترکیبات فلزی هستند. این لنتها دوام بالا و عمر مناسبی دارند و قیمت آنها نیز پایین است. در سمت مقابل، لنت ترمزهای نیمه فلزی در شرایط سخت مانند حرارت خیلی کم یا خیلی بالا دچار افت عملکرد میشوند. این لنتها در مقایسه با لنتهای سرامیکی صدای بیشتری دارند و عمر آنها نیز پایینتر است.
لنت ترمز سرامیکی
لنت ترمزهای سرامیکی گران قیمتترین انواع لنت در بازار هستند. این لنتها کمترین صدا را دارند و عمر آنها نیز بالا است. لنتهای سرامیکی از نظر عملکرد نیز بهتر از لنتهای ارگانیک هستند.
لنت ترمز کم فلز بدون آزبست
لنتهای کم فلز بدون آزبست صدای نسبتاً زیادی دارند و از سویی گرد آنها نیز در مقایسه با دیگر انواع لنت بیشتر است به طوری که همیشه گرد سیاه رنگ لنت را میتوانید روی رینگهای خودرو مشاهده کنید. مس و فولاد بکار رفته در این ترمزها به انتقال و دفع حرارت بهتر آنها کمک میکند و در نتیجه دمای آنها دیرتر افزایش میابد.
لنت ترمز بدون آزبست ارگانیک (NAO)
این لنتها معمولاً از مواد ارگانیک مانند فیبر، شیشه، پلاستیک و کولار تولید میشوند. لنت ترمزهای ارگانیک بدون آزبست بسیار کم صدا هستند اما در مقابل عمر آنها کم است و زودتر تمام میشوند. این لنتها نیز مقدار قابل توجهی گرد سیاه روی رینگهای خودرو از خود بر جای میگذارند.
بهترین لنت خودرو چه ویژگی هایی دارد؟
لنت ترمز مهمترین تأثیر را روی قدرت ترمز گیری خودروی شما دارد، به همین دلیل مهم است که یک لنت خوب با مشخصات مناسب برای خودرو خریداری کنید. در اینجا چند مشخصه یک لنت ترمز ایدهآل را با هم بررسی خواهیم کرد.
توانایی در دفع حرارت
یک لنت ترمز خوب در ابتدا باید توانایی خوبی در دفع حرارت داشته باشد چون توان ترمزها در هنگام داغ شدن افت میکند لازم است لنتهایی داشته باشیم که دیرتر داغ شوند.
بی صدا بودن
یک لنت ترمز خوب در هنگام ترمز گیری نباید صدا تولید کند. این صدا ممکن است به شکل صدای سوت یا خش خش شنیده شود. اگر لنتها سوت بکشند یعنی جنس خیلی خوبی ندارند.
خرید لنت ترمز ارزان قیمت بسیار وسوسه کننده است و بسیاری از رانندگان لنتها را فقط بر اساس قیمت انتخاب میکنند. گرچه لنتهای ارزان قیمت با کیفیت مناسب نیز در بازار وجود دارند اما در نظر داشته باشید که خرید یک لنت ترمز ارزان قیمت ریسک بالاتری در مقایسه با انواع گرانتر دارد. لنت ترمز ارزان قیمتی که کیفیت پایینی هم دارد، میتواند از همان ابتدا تولید صدا کند و خیلی هم عمر کمی داشته باشد. بدترین حالت این است که لنت به دیسک ترمز خودرو هم آسیب بزند که این گزینه در مورد لنتهای ارزان قیمت معمولاً صدق میکند. اگر لنت ارزان قیمت شما دیسک ترمز خودروتان را خراب کند چند برابر هزینهای که در خرید لنت صرفه جویی کردهاید را باید صرف تعمیر سیستم ترمز خودرو کنید.
نکات مهم خرید لنت ترمز
وقتی نوبت به خرید لنت ترمز برای ماشین شما میرسد، چندین فاکتور مهم وجود دارد که باید در نظر بگیرید. این عوامل میتواند به شما در انتخاب لنت ترمز مناسب کمک کند که عملکرد و ایمنی مطلوبی را برای وسیله نقلیه شما فراهم خواهد کرد.
نوع سیستم ترمز خودرو
خودروهای مختلف میتوانند انواع مختلف لنت ترمز را داشته باشند. پیش از خرید لنت ترمز برای خودرو، ضمن آشنایی با انواع لنت ترمز باید خودروی خود را نیز بشناسید تا سپس با بررسی انواع لنت ترمز، لنت مناسب برای خودروتان را انتخاب کنید. برای مثال باید بدانید که سیستم ترمز خودروی شما از کدام نوع است. در برخی از خودروها (بیشتر خودروهای اقتصادی) ترمزهای عقب از نوع کاسهای هستند. لنت ترمز کاسهای متفاوت از لنت ترمزهای دیسکی است.
اگر خودروی شما در هر چهار چرخ به ترمز دیسکی مجهز باشد، باید فقط به سراغ لنت ترمز دیسکی بروید.
توصیه سازنده
با وجود تنوع انواع لنت ترمز در بازار ممکن است سازنده خودروی شما نوع خاصی از لنت ترمز را برای خودرو پیشنهاد کرده باشد. برای دانستن این موضوع همیشه در هنگام خریداری یک خودروی جدید دفترچه راهنمای مشتریان و به خصوص فصل سرویس و نگهداری خودرو را به خوبی مطالعه کنید.
سبک رانندگی و کاربری خودرو
ابتدا باید نوع رانندگی خود را در نظر بگیرید. اگر در ترافیک سنگین یا اغلب در تپههای شیبدار رانندگی میکنید، ممکن است به لنتهای ترمزی نیاز داشته باشید که بتوانند دمای بالا را تحمل کنند و قدرت توقف بهتری را ارائه دهند. از سوی دیگر، اگر بیشتر رانندگی در شهر را با سفرهای گاه به گاه در بزرگراه انجام میدهید، لنت ترمز سرامیکی یا نیمه فلزی میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد.
به برند و کیفیت دقت کنید
توجه به مارک و کیفیت لنت ترمز مهم است. توصیه میشود برند معتبری را انتخاب کنید که سابقه خوبی در تولید محصولات باکیفیت داشته باشد. انواع لنت ترمز در بازار بسیار زیاد هستند و ممکن است در هنگام خرید کمی گمراه شوید، لنت ترمزهایی با کیفیتی نظیر الیگ، پارس و ام بی کره که در بازار شناخته شده هستند میتوانند انتخابهای مناسبی باشند. این برندها برای انواع خودروهای داخلی و خارجی لنت ترمز تولید میکنند. این برندها همچنین انواع لنتهای سرامیکی، ارگانیک و نیمه فلزی (نیمه متالیک) دارند که بسته به نوع خودروتان میتوانید آنها را خریداری کنید.
در نهایت، مشخصات خودروی خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که لنتهای ترمزی که انتخاب میکنید با برند و مدل خودروی شما سازگار است. به طور خلاصه، هنگام خرید لنت ترمز برای ماشین خود، عادات رانندگی، جنس لنت ترمز، برند، کیفیت و سازگاری با مشخصات وسیله نقلیه خود را در نظر بگیرید.
سخن پایانی
لنت ترمز قطعهای کوچک و نه چندان گران قیمت است؛ اما همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، این قطعه وظیفهای بسیار مهم دارد و باید توجه زیادی به آن کرد. کیفیت و وضعیت لنت ترمز خودروی شما نسبت مستقیمی با توانایی ترمز گیری و ایمنی سرنشینان دارد پس هیچگاه به سادگی از کنار مشکلات مربوط به سیستم ترمز عبور نکنید. نکاتی را که برای انتخاب لنت ترمز مناسب برای خودرو ذکر کردیم را در نظر داشته باشید و لنتهای مناسب و با کیفیت را برای خودروی خود انتخاب کنید.
اگر نمیدانید که چه نوع لنت ترمزی برای خودروتان مناسب است بهترین کار چک کردن توصیههای سازنده و مطالعه دفترچه راهنما است. در نهایت توصیه میکنیم در همه بازدیدهای دورهای نیز لنتها را بازدید کرده تا همیشه قبل از به اتمام رسیدن، آنها را جایگزین کنید.
مفید و کاربردی