آیا ارده کنجد خراب می شود؟
آیا ارده کنجد نیز مانند سایر مواد غذایی تاریخ مصرف دارد؟
شاید برای شما هم پیشآمده که ظرف ارده کنجدی که در منزل دارید رسوب کرده باشد. پیش از هر چیز دیگری باید بگوییم رسوبی شدن ارده هیچ ربطی به خراب شدن ارده ندارد! به طور کلی محصولات طبیعی و سالم، حاوی موادی مغذی هستند که مقاومت سیستم دفاعی بدن را در برابر بیماریها افزایش میدهند. در این میان گروهی از مواد غذایی بسیار پرخاصیت مانند انواع دانههای روغنی بهخصوص کنجد، ارده کنجد و فرآوردههای مرتبط با آن هستند که در تقویت هر چه بیشتر سیستم ایمنی بدن موثر واقع میشوند.
درواقع محصولات غذایی سالم حاوی مواد نگهدارنده صنعتی نیستند، از اینرو امکان فساد و عدم استفاده از آنها بهشدت بالا میرود. با ما در این مقاله همراه باشید تا علاوهبر معرفی ارده کنجد با نحوه نگهداری از آن نیز آشنا شوید؛ همچنین علاوه بر موارد فوق به بررسی علائم خراب شدن ارده کنجد نیز میپردازیم.
از ارده کنجد چه میدانید
کنجد یکی از دانههای روغنی پرفایده در غذاهای بر پایه غلات است. استفاده از ارده کنجد همیشه طرفداران ویژه و بسیاری دارد. کنجد، به دلیل تولید بالای روغن خوراکی در جهان، ملکه دانههای روغنی نامیده میشود. از همین رو بیشترین کاربرد دانههای کنجد برای استخراج روغن است. استفاده منظم و اصولی از این دانه گرانبها در رژیم غذایی میتواند علاوه بر ایجاد انرژی مفید موجب پاکسازی سموم بدن نیز شود.
ارده یکی از فرآوردههای خوشطعم و خاص کنجد است که برای تهیه آن ابتدا دانههای کنجد را بهآرامی بریان کرده و سپس آن را آسیاب یا بهاصطلاح نرم میکنند. از ارده کنجد به دلیل کالری یا انرژی بالا در وعدههای غذایی مختلف استفاده میشود. کافی است برای استفاده از این محصول پرطرفدار، روش نگهداری صحیح آن را بدانید تا پیش از بروز نشانههای خراب شدن ارده برای آن چارهای پیدا کنید.
فواید استفاده از ارده کنجد
ارده کنجد محصول پرطرفدار کنجد است که یکی از خوراکیهای بسیار مناسب برای فصول سرد سال به شمار میرود. این ماده غذایی حاوی مواد مغذی از قبیل انواع ویتامینهایی ب 6، ب 12، ویتامین آ دارد بهعلاوه حاوی انواع مواد معدنی مانند روی، سدیم، پتاسیم، منگنز، اسیدفولیک و انواع چربیهای مفید و آب است. این ماده دوستداشتنی و پرانرژی دارای طبعی گرم است که در تهیه آن از هیچگونه مواد افزودنی صنعتی استفاده نشده است؛ از اینرو باید به حالت دو فاز شدن و یا خراب شدن ارده بسیار توجه کنید. علاوه بر این موارد استفاده از ارده تاثیر چشمگیری نیز در لاغری و کنترل وزن دارد که در مقاله ای به اسم «خواص ارده برای لاغری چیست» به آن پرداختهایم.
شرایط نگهداری ارده کنجد
خراب شدن ارده، یکی از اتفاقات شایع در نگهداری ارده کنجد است. در واقع هر ماده غذایی شرایط نگهداری خاص خودش را دارد و طبیعتا ارده کنجد نیز از این قاعده مستثنا نیست. به دلیل وجود اسیدهای چرب در ساختار این ماده غذایی، قرار گرفتن در جای گرم و مرطوب باعث خراب شدن ارده و همچنین تغییر طعم آن میشود. درواقع رعایت نکردن شرایط نگهداری هر ماده غذایی موجب رشد انواع باکتریها و ایجاد علائم فاسد در آن خواهد شد. در ادامه به برخی از مواردی که باعث فساد یا خرابی ارده میشود اشاره کردهایم:
مواردی که موجب فساد و خرابی ارده میشود
- قرار گرفتن در معرض نور مستقیم: برای جلوگیری از بروز علائم خرابی در ارده، باید عواملی که منجر به اکسید و خراب شدن ارده میشود را کنترل کرد تا این ماده غذایی خاصیت خود را بهطور کامل از دست ندهد.
- سپری شدن زمان طولانی از تاریخ تولید: با توجه به اینکه اصولا ارده کنجد به شکل ارگانیک تهیه میشود فاقد انواع مواد افزودنی و نگهدارنده است. اگر بیش از زمان ذکرشده بر روی قوطی از تاریخ تولید ارده سپریشده باشد، حتما از مصرف آن خودداری کنید؛ زیرا ممکن است نشانه های از خراب شدن ارده در آن به وجود آمده باشد.
- قرار گرفتن در مکان گرم به مدت طولانی: بهترین شرایط نگهداری از ارده، استفاده از مکانهای خنک از جمله، یخچال، نقاط خنک آشپزخانه مانند کابینت و… است. اگر آن را در مکانهای گرم نگهداری کنید موجب خراب شدن ارده و درنتیجه مسمومیت میشود.
روشهای تشخیص سالم بودن ارده
درصورتیکه میخواهید با اطمینان خاطر و بدون هرگونه ریسکی از این فرآورده استفاده کنید، کافیست به علائم خراب شدن ارده توجه کنید. گاهی برای شما هم پیش آماده که در صورت عدم استفاده از ارده کنجد، این ماده غذایی به حالت دو فاز و یا رسوبی درآمده باشد.
در حالت رسوبی یا دو فاز روغن در بالای ظرف و کنجد نرم شده خمیری در پایین ظرف قرار میگیرد. در این مورد باید گفت حالت رسوب یا دو فاز هیچ ربطی به خراب شدن ارده و یا نامرغوب بودن آن ندارد. در صورت بروز این مشکل شما میتوانید با استفاده از یک قاشق تمیز و خشک دو بخش روغن و تهنشین ارده را به هم مخلوط کرده تا مجدد از آن استفاده کنید.
نشانه های فاسد شدن ارده کنجد
- تغییر طعم ارده: ارده فاسد حالت چسبناکتری نسبت به ارده سالم دارد که قبل از چشیدن آن باید به این نکته توجه کنید. در هر حال تغییر طعم ارده از بارزترین نشانه های خراب شدن ارده است.
- تغییر عطر و بوی ارده: یکی از علائم خراب شدن ارده تغییر عطر ارده است. برای انجام این تست فقط بوییدن ارده کفایت میکند که در صورت خراب شدن ارده بوی نامطبوعی از آن به مشام شما خواهد رسید. درصورتیکه ارده سالم بویی شبیه به رایحه خوشایند روغن کنجد دارد.
- تغییر رنگ ارده: بهطورکلی رنگ این فرآورده ارتباط مستقیم به رنگ و نوع دانههای مصرفی آن دارد؛ اما بیشتر ارده کنجدهای موجود کرمرنگ هستند. میتوان یکی از سادهترین روشهای تشخیص خراب شدن ارده کنجد را همین مورد در نظر گرفت. در صورت تغییر رنگ نسبت بهروز اول بهتر است آن را استفاده نکنید.
نتیجهگیری
خراب شدن ارده کنجد یکی از اتفاقات شایع در این ماده غذایی سالم و مقوی است. این مشکل در اکثر مواقع زمانی به وجود میآید که شما بعد از خرید ارده کنجد، به مدت طولانی از آن استفاده نکردهاید. در این صورت یا علائم خراب شدن ارده بروز میکند و یا ارده کنجد به حالت دو فاز درمیآید. در صورت بروز هر یک از علائمی چون تغییر رنگ، عطر یا طعم یعنی ارده کنجد شما فاسد شده و بهتر است، مصرف آن را فراموش کنید؛ اما در شرایطی که هیچکدام از علائم فوق را نداشته باشد و تنها ارده به حالت دو فاز و یا رسوبی درآمده باشد، کافی ست هر دو هفته یکبار آن را با قاشق خشک و تمیز به هم بزنید تا نشانه های خراب شدن ارده در آن ظهور نکند.
2 دیدگاه